Sådan finder du de rigtige lamper til soveværelset - 6 ting du skal være obs på

Ethvert rum er langt hen ad vejen gjort af den belysning, der er valgt. Lyset skaber stening og atmosfære, og det er absolut ikke uden betydning, hvilke lamper vi vælger. Vores soveværelse er et rum, vi bruger meget tid i, og vi bør stille høje krav til rummet indretning og belysning - det er her, vi sover, og vores søvn er vigtig for vores helbred, vores trivsel og vores generelle livskvalitet. Derfor bør vores soveværelse altid indrettes med fokus på den gode søvn. 

Læs videre her, hvis du vil have vores 6 bud på ting, du bør være opmærksom på, når du vælger lamper og belysning til soveværelset. 

1. Hvem sover i soveværelset - børn eller voksne?

Først og fremmest er det vigtigt at tage stilling til, hvem der bruger soveværelset, da behovet for belysning er meget individuelt. Voksne har som regel nogle andre krav til belysningen, end børn har. Børn kan have brug for en vågelampe, hvis de er utrygge ved mørket, og har generelt brug for en mere afdæmpet, rolig belysning for at sætte den rette stemning med det formål at falde i søvn. 

Når du skal vælge lamper til et soveværelse, så bør du allerførst tage stilling til, hvem der bruger rummet - hvad er behovet? 

2. Læser du i soveværelset, inden du falder i søvn? 

Mange af os nyder at koble fra og stresse af med en god bog, inden vi falder i søvn. Og denne aktivitet er da også særdeles fordrende for en god nats søvn. Er du én af de mange, der kan lide at læse i sengen, inden du lægger dig til at sove, så bør du investere i en god læselampe. Læselamper kan fås som gulvlamper eller som væglamper, og de kan fås som sengegærdelamper. Der er mange muligheder og mange forskellige designs at vælge imellem. 

Læselampen bør have et tydeligt og klart lys, der er let at fokusere og rette mod det, det skal oplyse. Læselampe skal ikke have en bred belysningen, da fordelen ved denne lille lampe er, at den ikke forstyrrer eventuelle andre brugere af sengen. 

3. Er din garderobe i soveværelset?

Har du - som så mange andre - din garderobe i dit soveværelse? Hvis ja, så kan du med fordel vælge en lampe, der kan oplyse dit skab. Det kan være en lampe, der er installeret direkte i garderoben, så den forstyrrer resten af rummet mindst muligt, men det kan også være en gulvlampe, der kan rettes mod skabet og dets indhold.

Dertil bør du have en god belysning, hvor du klæder dig på. Har du et stort spejl, hvori du kan se hele dit outfit? Her kan du med fordel også have en god lampe, der giver det rette lys og dermed de rette forudsætninger for at få et godt og retvisende billede af, hvordan dagens look fungerer. 

4. Hvilken stemning ønsker du i soveværelset? 

Lys skaber stemning, og stemningen er vigtigt for rummets funktion. Dette gælder særligt soveværelset, da det er her, vi skal have vores søvn. Hvis du har et koldt, klart lys, der skærer i øjnene, så vækker du din hjerne, og du får svært ved at sove. En god belysning i soveværelset er dæmpet, varm og rolig.

Fordi et soveværelse kan have mange forskellige funktioner, er det vigtigt at have forskellige lamper til forskellige formål. Der må nemlig ikke bare være én belysning, der skal dække alle - for i så fald kræver det et skarpt lys, og det er ikke fremmende for rummets primære funktion. Når du vælger lamper til soveværelset, bør du derfor altid fokusere på, at du skaber den rette stemning - og at du har en lampe til hvert formål, så den overordnede belysning kan holdes dæmpet og behagelig. 

5. Er I flere personer, der bruger soveværelset? 

Er I for eksempel et par, eller samsover I i familien, så kan der være nogle meget specifikke behov til lamperne i netop jeres soveværelse. I dette tilfælde vil man nemlig ofte have problematikken, at alle ikke går i seng på samme tid, og at der er en risiko for at vække de sovende, når en eller flere går senere i seng end andre. Dette er der heldigvis råd for - der kan nemlig gøres meget med valg af lamper. 

Når I er flere, der sover sammen, er det vigtigt, at I har en afdæmpet, let tilgængelig gulv- eller væglampe, der kan betjenes fra flere steder i rummet. På den måde kan den, der går sidst i seng, tænde lyset ved døren, se sig for og nå i seng uden at larme, og derefter slukke lyset ved sengen. Herved undgår i meget af den uro, der ellers kan skabes, når en familie har forskellige døgnrytmer. 

6. Hvilken indretningsstil har resten af hjemmet? 

Sidst bør du selvfølgelig tage stilling til, hvilken indretningsstil du ønsker at ramme. Dette er vigtigt for din generelle opfattelse af rummet - det er nemlig nemmere at ramme en hjemlig følelse, når rummet stil møder din personlige smag. Soveværelset bør indrettes i samme stil som resten af dit hjem, og her er det ikke uden betydning, hvilke lamper du vælger. Lamperne skal være funktionelle, men også rigtige i design og udtryk. Du kan finde et stort udvalg af lamper til soveværelset på Andlight.dk, hvor du også finder masser af inspiration til både indretning og funktionalitet. 

Dit soveværelse fortjener god belysning og de rigtige lamper - fordi du fortjener en god søvn. 

Menu
Top